Ondernemen

De Euronext Amsterdam stimuleren: door het snelle economisch herstel van Nederland is er meer interesse in binnenlandse aandelen

Nederland, het kleine landje in de Europese Unie. Maar wist je dat de Nederlandse economie de best presterende economieën van Europa is? Op de ranglijst van het World Economic Forum stijgt Nederland van plek 6 naar plek 4. Hiermee passeert Nederland, Zwitserland en Duitsland. Maar daarnaast zijn er nog meer bijzondere gebeurtenissen in het ‘kleine’ Nederland. 

  • De Nederlandse aandelen presteerde dit jaar beter dan de tech sector
  • Amsterdam is de perfecte locatie om SPACs te registeren, dit leidt tot een IPO record als Europa’s SPACs hoofdstad

En dit is best bijzonder te noemen. Een van de grootste bedrijven in Nederland, Royal Dutch Shell Plc, heeft zijn hoofdkantoor uit Nederland verhuist. Met deze vrees zat de Amsterdamse Beurs al even en alle ogen waren gericht op wat dit met het aandeel handelscentrum van Nederland zou doen. Maar er is geen reden tot paniek.

Alleen al in het jaar 2021 heeft de hoofdstad van Nederland een recordaantal aan beursgangen gehad, met ongeveer 40% van de 32 beursgangen in de regio. Door de prachtige resultaten in 2021 is de Amsterdamse AEX-index met 27% gestegen. Om een beeld te geven, dit is meer dan het dubbele van de winst voor de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk, en overtreft het alle andere grote beursindexen. 

De kar wordt getrokken door de chipleverancier ASML Holding. ASML maakt machines waarmee grote bedrijven, zoals Samsung en Intel, chips maken. ASML had een stijging van 84% en is door deze bijzondere prestatie de beste onder in de Europese blauwe chips. Door de stijging is ASML net zo groot geworden in marktkapitalisatie, als die van het Amerikaanse bedrijf Intel, dat het grootste is in het maken van pc-processors. 

Nederlandse aandelen overtreffen Europese indexen

(Afbeelding: Bloomberg)

Maar ASML was niet de enige smaakmaker. Het bedrijf Adyen is een andere trots van Nederland. Adyen is een betaalplatform dat ontwikkeld is om wereldwijde betalingen eenvoudiger te maken en te versnellen. Door de moderne infrastructuur kan er een directe verbinding gemaakt worden met wereldwijde netwerken van lokale betaalmethoden en betaalkaarten. De grootste bedrijven, zoals Facebook en Uber, maken hier gebruik van. Sinds ze openbaar op de beurs zijn(2018) is het meer dan vertienvoudigd en heeft het een waarde van $84 miljard.

De afgelopen jaren waren natuurlijk wel speciaal en geen ‘normale’ beursjaren. Door de snelle digitale transities door de covid-19 crisis en de Brexit, zijn verschillende markten in sneltreinvaart ontwikkeld. De CEO van de Euronext geeft aan dat de Amsterdamse Beurs geïsoleerd is van de brexit en richt op de Europese Unie, maar door de Brexit en de goede investeringscultuur is het voor Britse bedrijven aantrekkelijk om in de EU te vestigen.

Maar dit gebeurt ook andersom. De bedrijven Shell en Unilever zijn van fiscale woonplaats verhuist naar het Verenigd Koninkrijk. Je zou zeggen dat het vertrek van deze grote multinationals grote klappen zou veroorzaken op de Nederlandse Beurs, maar niks is minder waar. Op de Nederlandse Beurs komen steeds meer technologische bedrijven die deze klappen meer dan opvangen. De Nederlandse Beurs wordt gedomineerd door ASML.

Hierboven heb je gelezen dat Amsterdam de SPAC hoofdstad van Europa is. Alleen al in 2021 zijn er in Amsterdam 20 IPO’s op de markt gebracht, met een opbrengst van 10,4 miljard euro. Hiermee heeft de Amsterdamse beurs de hoogste opbrengst ooit en verslaat het Londen van de nummer 1 positie. 

Aantal SPAC IPO’s in Europa

(Afbeelding: Bloomberg)

Door de huidige ontwikkelingen in de wereld en op de Amsterdamse beurs wordt het voor investeerders steeds interessant om te beleggen. Met de huidige inflatie zoekt de belegger en de dagelijkse consument een veilig haven om zijn geld in te investeren. Het is altijd aan te raden om een gediversifieerd portfolio te hebben. Om je hierbij te helpen hebben wij 5 euro-obligaties voor een gediversifieerd portfolio bij elkaar gezocht.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Voordat u in een bedrijf investeert, moet u het bedrijf onderzoeken en weten hoe het werkt. U moet zich ook houden aan het diversificatie principe om de risico’s van afzonderlijke sectoren of bedrijven te verminderen en niet meer dan 5-10% van de portefeuille toe te wijzen aan één bedrijf. En de grootste vijand van investeringen zijn emoties. Beleggers mogen hun beslissingen niet laten beheersen door angst of hebzucht. In plaats daarvan zouden ze zich moeten concentreren op het grotere geheel. De rendementen op de aandelenmarkten kunnen op kortere termijn aanzienlijk afwijken, maar historische rendementen voor large-cap aandelen kunnen op de lange termijn gemiddeld 10% bedragen.”

Maar kan een snellere groei voor een kortere bull run zorgen op de Euronext Amsterdam? Door de huidige inflatie en het plan om de rente snel te verhogen wordt de markt steeds onzekerder. Naar verwachting gaan investeerder minder risico nemen en worden tech aandelen minder interessant. Aangezien de Euronext Amsterdam veel uit tech aandelen bestaat, verwachten wij op korte termijn geen bull run.

Gerelateerde artikelen

Back to top button