Ondernemen

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Als zelfstandig ondernemer kom je natuurlijk in contact met verschillende mensen en klanten. De grote meerderheid zal waarschijnlijk zijn of haar facturen op tijd betalen, maar je hebt altijd een kleine kans dat een paar klanten wanbetalers zijn. Omdat je logischerwijs recht hebt om betaald te worden voor bewezen diensten, kan je een incassobureau inschakelen. 

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau inschakelen doe je wanneer klanten facturen niet betalen. Als ondernemer heb je het recht om meteen na het verstrijken van de betalingstermijn een incassobureau in te schakelen. In alle grote steden heb je een incassobureau, waardoor er voldoende keuze is. Of je nu een incassobureau Arnhem of Amsterdam nodig hebt, er zijn incassobureaus genoeg. Om eenvoudig een overzicht te krijgen kan je in een zoekmachine, afhankelijk van de stad waarin je werkzaam bent, bijvoorbeeld incassobureau Arnhem ingeven. 

Welke regels moet je volgen als je een incassobureau wil inschakelen?

In principe moet je als ondernemer niet voldoen aan bepaalde regels voordat een incassobureau inschakelen een optie is. De enige voorwaarde is dat de betaaltermijn is verstreken en de factuur nog niet is voldaan. Het is natuurlijk aan te raden om eerst contact met je klant op te nemen en om uitleg te vragen. Het kan zijn dat er een goede reden is waarom de klant nog niet heeft betaald en een goed gesprek kan de problemen van een incassobureau misschien wel vermijden. 

Indien je geen gehoor krijgt bij je klant, kan je het bureau inschakelen. Een incassobureau heeft daarnaast veel ervaring met dergelijke zaken waardoor ze weten hoe je het beste communiceert met een klant die niet wil betalen. Daarom is de kans groot dat zij er eerder in zullen slagen om je klant te laten betalen dan wanneer je zelf druk probeert te zetten.

Voordat je je klant verantwoordelijk kan stellen voor de kosten die het incassobureau maakt, moet het bureau minstens één betalingsherinnering sturen. De klant in kwestie krijgt nadien veertien dagen de tijd om de factuur te betalen. Indien hij of zij dit niet doet, zijn ook de incassokosten voor de rekening van je klant. Betaalt hij of zij dan nog steeds niet, dan kan je naar de rechtbank stappen waar een rechter de klant kan veroordelen tot het betalen van de schuld plus alle gemaakte kosten. 

Verschil tussen incassobureau en gerechtsdeurwaarder

Het is niet voor iedereen duidelijk wat het verschil is tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder wordt pas ingeschakeld nadat een rechter heeft beslist dat de klant in kwestie alle gemaakte kosten moet betalen. 

Een gerechtsdeurwaarder doet in principe hetzelfde als een incassobureau. Het grootste verschil is dat een deurwaarder ook de bevoegdheid heeft om beslag te leggen op een deel van het inkomen of uitkering van de klant om de factuur te betalen. Indien dit niet helpt, kan de gerechtsdeurwaarder nog een stap verder gaan door beslag te leggen op zijn of haar bankrekening of in extreme gevallen zelfs op het huis van de klant. Er wordt natuurlijk geprobeerd om zoveel mogelijk van deze in beslagnames te vermijden aangezien dit voor niemand een goede zaak is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button