OndernemenOverig

Thuiswerken wordt steeds normaler

Thuiswerken? In heel veel organisaties hadden ze daar voor 2020 nauwelijks ervaring mee. Zeker binnen bedrijven waarin het simpelweg de traditie was om dagelijks naar de werkplek te komen, maar ook bijvoorbeeld binnen het onderwijs, was thuiswerken niet iets dat op de agenda stond. Zoiets was toch ook helemaal niet mogelijk? Een wereldwijde crisis maakte ons duidelijk dat vanuit huis werken binnen veel meer beroepen te doen bleek te zijn dan we vooraf dachten. En alhoewel het niet overal even praktisch was, en in best een aantal gevallen bleek dat vanaf de normale werkplek aan de slag gaan beter was, hebben we ook heel wat lessen getrokken uit deze situatie.

Je kan ook ergens anders productief zijn

In veel wat meer traditioneel ingerichte organisaties heerste het gevoel dat medewerkers alleen productief konden zijn wanneer zij op de werkplek aanwezig waren. Thuiswerken, dat was gewoon een ander woord voor lekker kunnen uitslapen en een beetje kunnen aanrommelen. Geen sprake van dat dit binnen het bedrijf ging gebeuren; werken deed je op de werkplek.

Toen dat noodgedwongen niet kon, en medewerkers toch echt thuis aan de slag moesten, bleek dat in veel gevallen stukken beter te gaan dan verwacht. Nee, niet alle werkzaamheden konden thuis uitgevoerd worden. Maar productief zijn en hard werken, dat ging de meeste mensen prima af. Onderling contact houden ook, dankzij bijvoorbeeld Microsoft Teams. Ook al was er niemand op kantoor, het werk kwam gewoon af en de wereld draaide gewoon door. De meeste mensen hielden zich keurig aan hun werktijden, vonden zichzelf niet zelden productiever dan op kantoor, en al snel was iedereen eraan gewend om thuis het werk te doen.

En nu het niet meer hoeft?

Al zijn er meer dan genoeg bedrijven die direct nadat de acute noodzaak om thuis te werken verdween weer op de oude voet verder gingen, die hun medewerkers verplichtten om gewoon weer 40 uur in de week op de werkplek te zijn, is er wel structureel iets veranderd.
Steeds meer bedrijven zien in dat thuiswerken best wel eens een blijvertje kan zijn. Niet fulltime, maar wel een deel van de werktijd. Medewerkers vinden het prettig, niet iedere dag die reistijd naar kantoor, en ook de hoeveelheid nutteloze meetings is sterk afgenomen. Bedrijven moeten er echter wel voor zorgen dat zij, als zij thuiswerken als een serieus onderdeel van het werk zien, alles zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt. Een systeem als Microsoft 365 zorgt er bijvoorbeeld voor dat medewerkers thuis over precies dezelfde software en documenten beschikken als op de werkplek, zelfs als zij op een ander apparaat werken. Zo kunnen zij thuis volwaardig aan de slag, en blijven taken niet liggen op dagen dat er thuis wordt gewerkt. Binnen veel bedrijven is een goede combinatie van thuis en op kantoor aan de slag gaan hierdoor inmiddels de normaalste zaak van de wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button