Ondernemen

Wat is verandermanagement?

Story Highlights
  • Verandermanagement is de neuzen in dezelfde richting houden
  • Een mens houdt niet van veranderingen
  • Schakel een verandermanager in

Wij van FFIN.nl zijn niet zo van het veranderen. We doen het allemaal nog net zo als tien jaar geleden, want wat goed is, moet je goed laten, toch? De tijd staat echter niet stil. De wereld verandert en als jij als ondernemer wilt overleven moet je daarin mee. Veranderen is soms ook gewoon een must, bijvoorbeeld om te kunnen blijven voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Want ook regels veranderen nadrukkelijk. Zo mag je tegenwoordig bijvoorbeeld meer belastingvrij sparen dan dat vroeger het geval was. Veranderen is een complex proces. Het smeekt om goed verandermanagement.

De hakken in het zand

Goed verandermanagement moet voorkomen dat medewerkers de hakken in het zand zetten als er veranderingen doorgevoerd moeten worden binnen een organisatie. Veel werkgevers begrijpen niet dat iets dat altijd goed gegaan is en zelfs succesvol is ineens anders moet. Verandermanagement is de medewerkers betrekken bij het veranderproces. Is uitleggen waarom bepaalde dingen anders moeten en vooral benadrukken wat het de onderneming extra brengt als veranderingen doorgevoerd worden. En ja, het gaat nu goed. Maar door te veranderen gaat het straks misschien welk geweldig goed.

Mensen houden niet van veranderen

Elke verandering die binnen een organisatie doorgevoerd wordt, levert meteen ook een cultuurverandering op. Het is als leidinggevende zaak te zorgen dat ondanks het onbegrip de neuzen in dezelfde richting te houden. In beginsel houdt een mens ook helemaal niet van veranderingen. Een verandering wordt als groot en spannend ervaren. Een andere groep kan een verandering opvatten als een motie van wantrouwen. Wil je goed verandermanagement voeren dan betrek je de medewerkers bij het proces. Leg je uit wat er precies veranderen gaat en overleg je hoe je de verandering als team door kunt voeren. Het is zaak inzicht te bieden, werkplannen te maken en er voor te waken dat mensen de kont tegen de krib gooien.

Schakel een verandermanager in

Als ondernemer is het voeren van verandermanagement een baan op zich. Daarom kun je ook verandermanagers inhuren, managers die zich specifiek bezig gaan houden met de veranderingen en met de gevoelens die leven bij de medewerkers. Het is verstandig een beroep te doen op deze specialisten. Ten eerste omdat ze als geen ander in staat zijn alle kikkers in de kruiwagen te houden, maar zeker ook omdat jij als leidinggevende dan gewoon je werk kunt blijven doen. Want dat mag uiteraard niet lijden onder de veranderingen die intern doorgevoerd moeten worden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button