Wanneer een BV oprichten?
- Sinds 2020 gelden andere belastingtarieven en is er een ander omslagpunt
- BV oprichten? Altijd via de notaris!
- Volg het stappenplan voor het oprichten van een BV
Je hebt een eenmanszaak, tot de belastingadviseur op een dag begint over zaken als omslagpunt en ook de term BV noemt. Je begrijpt het al; we hebben het hier over het moment om een BV op te richten. Je leest er hier alles over.
Omslagpunt van een eenmanszaak naar BV
Er is een omslagpunt waarop het verstandig kan zijn om de eenmanszaak vaarwel te zeggen en te kiezen voor een BV. Als dat het geval is, dan zal je boekhouder of adviseur zich ongetwijfeld bij jou melden. Daar heb je ‘m immers voor ingehuurd. Het omslagpunt is sinds 2020 veranderd, op het moment dat ook de belastingtarieven wijzigden. Met de veranderende tarieven is ook het omslagpunt verschoven. In 2019 was het nog voordeliger om een BV te hebben als je meer dan 150.000 euro winst maakte. Sinds 1 januari 2020 echter, kiezen experts vaak voor een winst van 120.000 euro als omslagpunt. Vanaf dat moment wordt een BV voordeliger ten opzichte van een eenmanszaak.
Wat kost een BV oprichten?
Heel veel mensen denken dat het oprichten van een BV een uitermate kostbare aangelegenheid is. Dat is echter niet het geval. De daadwerkelijke kosten die je maakt zijn afhankelijk van het tarief dat de notaris hanteert. Want hoe je het ook wendt of keert, je moet voor het oprichten van een BV altijd langs de notaris. Kijken we naar de gemiddelde tarieven van de notarissen in ons land, dan zal een BV oprichten je tussen de 385 en 1085 euro kosten. Valt dus mee de kosten van een BV oprichten.
BV oprichten stappenplan
Als je het oprichten van een BV serieus neemt, dan houd jij je aan het stappenplan dat geldt. In feite begint het oprichten van een BV met het maken van een ondernemingsplan. Tegelijk richt je een persoonlijke holding op. Je belastingadviseur zal je vertellen dat dit belastingvoordelen op zal leveren. Je richt vervolgens de Werk BV op en schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Je opent een zakelijke rekening voor de BV en stuurt een brief naar de belastingdienst voor de verlaging van het salaris van de DGA. Je start dan contracten voor de belastingdienst en sluit een rekening courant overeenkomst tussen jou als DGA en je persoonlijke holding. Ook maak je een arbeidsovereenkomst tussen jou als DGA en de holding en maak je aandeelhouders overeenkomsten. Je registreert je merk, beperkt vervolgens jouw aansprakelijkheid en begint met het maken van een administratie.