Overig

Heb je het idee de grip op je werk te verliezen?

Door corona hebben heel veel mensen de stap naar het thuiswerken moeten zetten. Voor sommigen is dit een uitkomst, voor anderen is dit een crime. Als je thuis werkt, moet je namelijk goed in staat zijn om jezelf aan te zwengelen. Je moet ’s ochtends op tijd uit bed komen en op vaste tijden aan de slag gaan. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je de hele dag bezig bent met taken die je gemakkelijk in een paar uur had kunnen afronden. De hoogste tijd dus om een aantal time management tips te geven waardoor jij meer grip op je werk kunt krijgen.

Effectief werken = prioriteiten stellen 

Wanneer je veel werk moet doen, kun je het gevoel hebben dat je er helemaal in verzuipt. Vaak is dit slechts een teken van het feit dat je geen overzicht hebt. Wanneer je namelijk precies weet wat je moet doen, heb je er ook grip op. Je moet daarom leren prioriteiten stellen. Kijk naar wat de belangrijkste taken zijn en wat als eerste uitgevoerd moet worden. Je kunt het beste een lijstje maken met daarop alle taken die gedaan moeten worden. Daarmee creëer je visueel overzicht en dat zal ook de stress in je lichaam doen afnemen. Noteer ook bij iedere taak hoeveel tijd je denkt nodig te hebben voor de afronding ervan. 

Zorg dat je tegenslagen kunt ondervangen 

Als je een planning maakt, is het de kunst om te zorgen dat je eventuele tegenslagen weet te ondervangen. Sommige taken zullen meer tijd kosten dan je had ingepland en als je planning dan te strak is, kom je in de problemen. Zorg er daarom voor dat je vrije uren in je planning houdt, zodat je deze kunt gebruiken om uitgelopen taken alsnog af te ronden. Dit geeft je ook psychische rust; wanneer je weet dat onvoorziene omstandigheden niet erg zijn, kun jij je blijven richten op de taken die gedaan moeten worden. 

Ga aan de slag

Wanneer je eenmaal een planning hebt gemaakt met daarop alle taken die je moet doen, ga je aan de slag. De beste manier om je lijstje af te werken, is door te beginnen. Dat kun je het beste doen, door vroeg op te staan. Wanneer je vroeg op de dag al aan het werk bent, zul je merken dat je je erg gemotiveerd zult voelen. Halverwege de dag heb jij al bergen werk verzet en dat terwijl je nog zeeën van tijd overhebt. Zorg ook dat je ’s avonds je rust pakt en gun jezelf een ontspannende avond. Zo begin je de volgende dag weer vol energie aan je werk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button