Overig

De gemiddelde kosten van een keuken

Story Highlights
  • Afhankelijk van diverse factoren
  • Keuken is echt maatwerk
  • Denk om de bijkomende kosten

Wat kost eigenlijk een nieuwe keuken? Wel eens over nagedacht? Feit is dat je de keuken zo duur kunt maken als je zelf wenst. Kies je voor een koperen kraan, dan zal die duurder zijn dan een reguliere kraan. Maar met een kraan van koper heb je wel echt iets bijzonders, en dat mag ook iets extra’s kosten natuurlijk.

Afhankelijk van verschillende factoren

Bij het kostenplaatje van de keuken spelen een groot aantal factoren een grote rol. Zo speelt het formaat van de keuken natuurlijk een rol, net als de gekozen kwaliteit en het merk dat je koopt. Ook de gekozen materialen spelen nadrukkelijk een rol bij de prijs die je voor de keuken betaalt. Een kraan in zwart – zeer trendy op dit moment- zal wat duurder zijn dan dat je kiest voor de reguliere kraan, de standaard uitvoering. Kranen speelden lang een marginale rol in de keuken. Sinds de keuken echter blikvanger geworden is, zijn ook de verschillende kranen aan een opmars bezig. Ze maken het verschil en je hebt ze in diverse kleuren. Zo doet ook de messing kraan het bijvoorbeeld goed tegenwoordig.

Tussen de 3500 euro en de twintig mille

Terug naar de gemiddelde prijs voor de keuken. De prijzen variëren om genoemde factoren sterk. Je hebt al een keuken van 3500 euro met montage, je hebt echter ook een keuken op maat voor ruim twintig mille. Veel van de kosten heb je in eigen hand. Je kunt een keuken dus zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt.

Denk om ook de bijkomende kosten

Besef bovendien dat je er alleen met de aanschaf van de keuken niet bent. Denk ook om de bijkomende kosten, bijvoorbeeld de montagekosten en de kosten voor het aanleggen van stroom, het weghalen van de oude keuken en het verleggen van leidingen. Vaak is het zelfs zo dat je met de aanschaf van de keuken tachtig procent van de totale kosten hebt, de overige 20 procent kun je als bijkomende kosten beschouwen.

De prijsopbouw van de keuken

Voor de keuken geldt dat de prijs van de keuken (is 100 procent) is opgebouwd uit de keukenkastjes (40 procent), apparatuur (40 procent) en het werkblad (20 procent). Een keuken is geen standaard product, zeker niet nu de keuken een steeds belangrijkere plaats inneemt. De kosten van een keuken hangen dus van veel factoren af, waarbij we het budget dat je beschikbaar hebt natuurlijk ook nog een rol speelt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button