De aansprakelijkheidsverzekering uitgelegd
Wanneer sommige mensen het woord alleen al horen, laat staan uitspreken, gaan hun nekharen rechtovereind staan. De aansprakelijkheidsverzekering, dat begrip waar niemand wat van lijkt te snappen, maar wat toch in heel veel situaties van pas schijnt te komen. Gelukkig is voor jou de tijd aangebroken om rustig adem te halen. Dit moeilijke woord zal je niet langer achtervolgen, omdat je in deze blog alles leest wat je moet weten over de aansprakelijkheidsverzekering.
In het kort
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe fijn zou het zijn als de door jou per ongeluk gemaakte schade aan de spullen van iemand anders vergoed zouden worden? We hebben goed nieuws, want dat is precies wat een aansprakelijkheidsverzekering doet voor zowel lichamelijk letsel als materiële schade. Je kunt bijvoorbeeld bij het oversteken tegen iemand aan fietsen die valt en zijn arm breekt, je hond kan uit paniek iemand bijten, je kan bij het klussen uit onhandigheid een deel van je schoonouders’ bank hebben mee geverfd of je blijkt niet zo’n goede straatvoetballer, waardoor een bal door de ruit van de overbuurman vliegt. Hoewel de verzekering niet verplicht is, raden we hem toch zeer aan, omdat we allemaal wel eens zulke momenten van onoplettendheid hebben.
Binnen de dekking
Het zou kunnen dat de bovenstaande voorbeelden niet bij alle verzekeraars opgaan. Bedenk dus welke situaties voor jou meer of sneller van toepassing zijn. Zo vallen huisdieren niet onder iedere polis. De verzekering vergelijken bij verschillende aanbieders kan verder uitkomst bieden. Mocht er dan toch door jouw toedoen een ongeluk gebeuren dat valt onder je polis, dan hangt de hoogte van het vergoede bedrag nog wel af van de situatie en je eigen risico.
Buiten de dekking
In de meeste gevallen wordt schade niet gedekt wanneer er opzet in het spel is, de beschadigde spullen zijn gehuurd of uitgeleend, een ander soort verzekering de schade al (deels) dekt, de schade wordt geleden door meeverzekerden of wanneer er sprake is van fraude.
Hoogte van de dekking
Bij het gros van de verzekeraars kun je qua dekking kiezen tussen een optie van 1,25 of 2,5 miljoen euro. Wanneer je dus per ongeluk iemand omver hebt gefietst, worden de medische kosten vergoed tot dit dekkingsbedrag. Maar worden de kosten hoger dan bijvoorbeeld 1,25 miljoen euro, dan zul je met je eigen geld de rest moeten betalen. Daar hoef je je niet heel druk over te maken, omdat de schade van de meeste ongelukjes meevalt.
Meeverzekerden
Veruit de meeste verzekeraars bieden verschillende polissen aan voor zowel alleenstaanden als gezinnen. Bij alleenstaanden zijn logés ook meeverzekerd. Bij gezinnen zijn de partner, minderjarige kinderen en ongehuwde meerderjarige kinderen van de verzekerde altijd meeverzekerd. Ze moeten daarvoor wel echt thuis wonen. In sommige gevallen zijn ook andere inwonende familieleden en uitwonende studerende kinderen meeverzekerd.