Verzekering

Wat is een opstal verzekering?

Story Highlights
  • Opstalverzekering dekt bij schades door brand, storm en water
  • Vaak is schade aan zonnepanelen ook meeverzekerd
  • Glas moet je extra meeverzekern

Je opstal? Dat is je woning. Schade aan je woning is natuurlijk altijd buitengewoon vervelend. De ontstane schade is daarnaast vaak moeilijk te overzien. Met een opstalverzekering ben je verzekerd als er schade is ontstaan aan je huis door bijvoorbeeld brand en storm. De verzekering biedt dekking als er schade is aan je opstal, mits de schade is veroorzaakt door brand, storm, (riool)water, inbraak en vandalisme. Overigens kan de exacte inhoud van de verzekering per verzekeraar verschillen.

Opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd

De opstalverzekering wordt ook wel eens woonhuisverzekering genoemd. Vaak dekt deze verzekering ook de schade aan zonnepanelen en zijn ook de garage en het tuinhuis meeverzekerd. Dat geldt ook voor bouwmaterialen, steigers en gereedschappen die worden gebruikt tijden de aan- en verbouw van het huis. Vaak biedt de opstalverzekering ook dekking voor saneringskosten die eventueel gemaakt worden. Er kan bij het ontstaan van de schade namelijk asbest vrijgekomen zijn. Ook de kosten voor een noodvoorziening worden vergoed, om zo extra schade te voorkomen of te beperken.

Mits het huis maar van steen of van beton is

Je huis is via de opstalverzekering verzekerd als het gaat om particuliere bewoning en het gebouw van of steen of van beton is. Er mag geen sprake zijn van een rieten dak en het huis moet gebouwd zijn na 1850. Het mag niet gaan om een recreatiewoning, stacaravan, rijksmonument of woonboot. Met de opstalverzekering ben je niet automatisch verzekerd voor schade die ontstaat aan glas. Daar is een speciale glasverzekering voor nodig namelijk. Zo kun je je dus net als in de zorg steeds aanvullend verzekeren. Verder is het goed te weten dat zonweringen, tuinbeplanting en tuinmeubelen niet bij de dekking van een opstalverzekering horen. Die vallen onder een andere verzekering, de inboedelverzekering.

VvE heeft al een verzekering afgesloten

Woon je in een appartement en ben je lid van de Vereniging van Eigenaren, dan kan het zomaar eens zijn dat er al een opstalverzekering is afgesloten door de VvE. Dan over de fundering. Die is niet standaard meeverzekerd met de opstalverzekering. Men gaat er van uit dat als een gebouw helemaal als verloren beschouwd wordt, de fundering er nog wel gewoon ligt. Toch besluiten meer verzekeraars een verzekering voor de fundering aan te bieden. Gebleken is dat als er sprake is van een ontploffing bij bijvoorbeeld de cv-ketel, de fundering wel degelijk ontwricht kan worden.

De verzekerde som moet vastgesteld worden

Besluit je een opstalverzekering te kiezen, dan moet de verzekerde som worden vastgesteld. Dit is het bedrag waarvoor de verzekerde zijn eigendom wil dekken. De verzekerde som geeft eveneens aan tot waar de schade zal worden vergoed. Het is eveneens het bedrag waarover de premie wordt berekend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button