Ondernemen

Bitcoin City in El Salvador

Nadat het Centraal-Amerikaanse land El Salvador dit jaar als allereerste de Bitcoin erkende als een wettig betaalmiddel, heeft president Nayib Bukele niet stilgezeten. Onlangs maakte hij namelijk zijn plannen voor een ware Bitcoin City bekend, een stad die een waar paradijs moet worden voor Bitcoin-miljonairs. De bouw van deze stad wil hij financieren met behulp van speciaal voor dit doel in het leven geroepen staatsobligaties: de Bitcoin Bond. Is dit een hoopvolle ontwikkeling of moeten wij ons zorgen maken? We zochten het voor je uit!

De oprichting van Bitcoin City

Bukele heeft plannen om in het oosten van El Salvador een gloednieuwe stad te bouwen waarbij de Bitcoin centraal staat. Dat deze stad aan de voet van de vulkaan gebouwd wordt, is geen toeval. Het is namelijk de bedoeling dat de vulkaan Bitcoin City van energie gaat voorzien. Er zijn al testen gedaan met het minen van Bitcoin met de energie die je met de warmte van de vulkaan op kunt wekken. Deze testen zijn volgens de president veelbelovend. Hij voorziet dat er genoeg energie opgewekt kan worden om de stad van energie te voorzien én te minen. Verder wil hij in Bitcoin City ook geen belastingen gaan heffen. Alleen de belasting op producten blijft bestaan.

Bitcoin Bonds: staatsobligaties van El Salvador

Voor de financiering van de bouw van Bitcoin City, worden er in 2022 staatsobligaties uitgegeven. Deze Bitcoin Bond van El Salvador heeft een waarde van 1 miljard Amerikaanse dollars. Het geld dat met deze staatsobligaties beschikbaar komt, wordt direct geïnvesteerd in de infrastructuur die het minen van Bitcoin mogelijk moet maken. Met een APR van 6,5% en circa vanaf 2027 ook een dividenduitkering lijkt de Bitcoin Bond een prima investering. Bovendien ontvang je als aandeelhouder ook direct een El Salvadoraans paspoort bij een investering van 100.000 dollar of meer. Het handelsplatform Bitfinex zal de staatsobligaties vanaf 100 dollar aan gaan bieden.

Wat zijn de risico’s?

Natuurlijk maken veel mensen zich zorgen om het risico dat je neemt bij een investering in Bitcoins en andere cryptomunten. Door de scheiding tussen staat en geld blijven critici risico’s zien die in veel gevallen makkelijk zijn te weerleggen, zoals het witwassen van geld en het aantrekken van criminaliteit. Zij hebben vaak geen oog voor de kansen die cryptocurrency kunnen bieden, nu en in de toekomst. Financiële instellingen zijn nog steeds zoekende hoe zij zich hiermee moeten verhouden. Voor nu blijven de grote schommelingen in waarde van cryptovaluta de grootste zorg van veel investeerders.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button