Beleggen

Wat leveren zonnepanelen concreet op?

We hoeven je natuurlijk niet meer te overtuigen van de voordelen van zonnepanelen. Deze groene bron van energie zorgt ervoor dat je op een duurzame wijze je eigen stroom op kunt wekken. Dat maakt zonne-energie niet alleen goed voor het milieu, maar ook een financieel aantrekkelijke keuze. Toch blijft het fenomeen zonne-energie altijd erg abstract, want wat levert het nou concreet op? En wat kosten zonnepanelen en hoe lang duurt het voordat je deze kosten terug hebt verdiend? Wij zochten het voor je uit!

Ontdek hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt

De hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, is afhankelijk van de Wattpiek (Wp) van een zonnepaneel. Dit bepaalt namelijk het vermogen van een zonnepaneel en daarmee de hoeveelheid energie. Deze energie wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De gemiddelde zonnepaneel van 250Wp wekt ongeveer tot 230kWh op. Maar wat zegt dit nu concreet? Het opladen van je smartphone kost ongeveer 5W. Dat betekent dat je met één zonnepaneel je smartphone maar liefst 46.000 uur op kunt laden. Als de accu dat zou kunnen natuurlijk. Je kunt dit ook vertalen naar het doen van de was of het kijken van televisie als je weet hoeveel kWh deze apparaten gebruiken.

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Met de stijgende energieprijzen is niets zo aantrekkelijk als een 0 op de nota voor stroom. Heb je voldoende zonnepanelen, dan heb je zelfs kans dat je er geld op toe krijgt van de energiemaatschappij! Om precies te weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om dit te bereiken, kijk je op de eindnota van je energieleverancier naar jouw energieverbruik per jaar. Vervolgens is het belangrijk om naar de Wattpiek van het zonnepaneel te kijken. Stel: je gebruikt 3450kWh per jaar en kiest een zonnepaneel van 270Wp die 230kWh stroom per jaar levert. Dan heb je 3000 / 230 = 15 zonnepanelen nodig om voldoende stroom op te wekken voor een jaar.

Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen en hoe lang duurt het voordat je deze investering hebt terugverdiend? Koop je 15 zonnepanelen dan ben je gemiddeld €6.000,- tot €8.500,- kwijt voor de aanschaf en de installatie. Bespaar je jaarlijks circa €700,- op de energienota, dan duurt het tussen de 8,5 en 12,5 jaar voordat je deze kosten hebt terugverdiend. Hoe lang het exact duurt is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de werkelijke aanschafkosten, je verbruik, de energieprijs en het vermogen van de zonnepanelen. Als je bedenkt dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, dan is dat een uitstekende investering!

Gerelateerde artikelen

Back to top button