Ondernemen

Bedrijfspand laten keuren op brandveiligheid: 3 redenen waarom dit verstandig is

Als eigenaar van een bedrijfspand heb je de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je personeel. Zo moet je bijvoorbeeld een aantal maatregelen te treffen om jouw medewerkers te beschermen tegen brand. Wil je zeker weten dat je de risico’s zoveel mogelijk hebt afgedekt, dan is een periodieke keuring op brandveiligheid onmisbaar. We geven je 3 redenen waarom het verstandig is om ook de brandveiligheid van jouw bedrijfspand te laten keuren door een expert.

1 Je wilt brand voorkomen

De eerste reden is eigenlijk de meest logische. Je wilt je bedrijfspand laten keuren, omdat je het risico op brand zo klein mogelijk wilt maken. Brand kan immers niet alleen leiden tot materiële schade, maar ook daadwerkelijk slachtoffers maken onder personeelsleden, klanten en bezoekers. Zeker wanneer je binnen je bedrijf werkt met chemicaliën, is het risico op slachtoffers bij een brand niet serieus genoeg te nemen. Je zorgt er daarom voor dat je alle risico’s zo veel mogelijk hebt afgedekt en laat je bedrijfspand keuren op brandveiligheid om dit te bevestigen. Een goede brandblusser kopen is daarbij een goed begin.

2 Je bent het verplicht om je bedrijf te laten keuren

De tweede reden is eigenlijk ook heel simpel: het is verplicht om je bedrijfspand met regelmaat te laten keuren. Een particulier kent deze verplichting niet, maar openbare ruimtes en bedrijfspanden moeten aan een aantal brandveiligheidsmaatregelen voldoen. Je zorgt er dus voor dat er een ontruimingsplan bekend is, voorziet het bedrijfspand van brandblussers, vluchtroutes en noodverlichting en laat een aantal personeelsleden een BHV cursus volgen. Bij de periodieke keuring wordt ook gekeken of alles in orde is en of al het materiaal het ook doet. Je moet er toch niet aan denken dat het alsnog misgaat doordat brandblussers of noodverlichting het af laat weten.

3 Je wilt goed verzekerd zijn (en dat de verzekeraar ook uitkeert)

Een brand is niet altijd te voorkomen, ook al tref je alle denkbare voorzorgsmaatregelen. Wil je echter de schade die bij de brand is gemaakt laten vergoeden door de verzekering, dan moet je aan kunnen tonen dat jij alles hebt gedaan om de brand te voorkomen. Het is daarom nodig om je bedrijfspand periodiek te laten keuren. Alleen met het juiste keurmerk weet je zeker dat de verzekering de schade zal dekken. Zeker wanneer je jouw pand voor een substantieel bedrag wilt laten verzekeren tegen brandschade mag de verzekeraar op zijn minst verwachten dat jij de nodige aandacht hebt besteed aan de brandveiligheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button