Hypotheek

Hoe bereken je zelf je maximale hypotheek?

Het moment is daar: je gaat een (eerste) woning kopen. Voordat je dit doet is het handig om te weten wat je maximaal kunt lenen. Zo kun je een indicatie krijgen over wat voor type woningen je eventueel zou kunnen bekijken en kopen. Maar hoe bereken je zelf eigenlijk je maximale hypotheek? En wat houdt dat precies in? We leggen het je uit.

Wat is een maximale hypotheek?

Een maximale hypotheek is een persoonlijke lening in hypothecaire vorm die je mag afsluiten wanneer je een huis wil kopen. Heb je jouw maximale hypotheek berekend, dan heb je een duidelijke indicatie over wat voor soort woning je eventueel zou kunnen kopen. Een maximale hypotheek kun je ook uitrekenen met de gegevens van een partner erbij. Zo kun je een hogere maximale hypotheek krijgen.

Welke factoren zijn van invloed?

Je kunt niet zomaar een maximale hypotheek afsluiten. Er zijn namelijk verschillende gegevens van belang voor je kunt lenen. We bespreken de belangrijkste factoren die te maken hebben met je maximale hypotheek berekenen hieronder.

  1. Het inkomen: hoe hoger je inkomen, hoe meer je mag lenen. Het gaat hierbij ook om de aard van het inkomen, wat inhoudt dat banken het liefst inkomen zien uit een vast dienstverband. Als ZZP’er zijn er ook opties, maar dan zul je al minimaal drie jaar een stabiel inkomen moeten verdienen en dit kunnen aantonen. 
  2. De taxatiewaarde van de woning: het bedrag dat je leent moet in verhouding staan tot het huis dat je koopt. Eerst moet het huis wat je wil kopen getaxeerd worden voordat je de lening kunt krijgen.
  3. Schulden: als je schulden hebt, zoals een auto op afbetaling of een studieschuld kun je minder geld lenen. Dit wordt gecontroleerd bij het BKR als je een hypotheek wil gaan aanvragen. 
  4. De woonquote: dit is het percentage van jouw inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. De hoogte is afhankelijk van jouw inkomen, de huidige hypotheekrente en of je binnen tien jaar met pensioen gaat. 

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je maximaal kunt lenen hangt dus van een aantal factoren af en het is een flinke berekening om zelf te maken. Gelukkig zijn er sites die het zo voor je gepiept hebben. Je hoeft hier alleen je gegevens in een speciale calculator te doen. Je vult dan onder andere jou (en eventueel die van je partner zijn of haar)  werksituatie, bruto jaarinkomen, leeftijd in en de calculator doet de rest. Zo kun je snel zien wat jij maximaal kunt lenen en wat voor woningen er eventueel in jouw financiële plaatje passen. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button