Hypotheek

De gevolgen van een stijgende hypotheekrente

De hypotheekrente staat al tijden extreem laag. Dit brengt natuurlijk heel wat voordelen met zich mee. Maar wat is  hypotheekrente eigenlijk precies, en wat zijn de gevolgen als deze weer stijgt?

Hypotheekrente, wat is dat?

Hypotheekrente is de rente die je betaalt over het bedrag dat je leent voor een eigen woning: bijvoorbeeld een huis of appartement dat van jou is. De bedragen die nodig zijn om een woning te kopen hebben de meeste mensen niet op hun spaarrekening staan, dus sluiten ze een hypotheek af. Deze rente verschilt per bank en is afhankelijk van de rentevaste periode die je kiest. De rentevastperiode, dat is de periode dat de hypotheekrente hetzelfde blijft. Hoe lager deze rente, hoe meer je kunt lenen. Hierdoor heb je natuurlijk ook een groter aantal woningen dat binnen je budget valt. 

Wat is het effect van stijgende hypotheekrente?

Als de hypotheekrente stijgt, worden de maandlasten van nieuwe hypotheken hoger. Het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een huis (jouw maximale hypotheek) is niet alleen afhankelijk van je inkomen – ook de rente heeft hier invloed. Een hogere rente heeft tot gevolg dat je minder kunt lenen. 

Afhankelijk van de stand van zaken op de woningmarkt kán dat ervoor zorgen dat de huizenprijzen dalen. Dat zal alleen gebeuren als er meer huizen te koop staan (aanbod) dan er mensen zijn die er één willen kopen (vraag). Zolang de vraag groter is dan het aanbod is de kans dat de prijzen dalen niet groot – ook niet als de hypotheekrente stijgt.

Heb je al een hypotheek lopen? Dan heeft een stijgende hypotheekrente geen gevolgen voor jou zolang de rente vaststaat. Wel kan een hogere hypotheekrente zorgen voor een shock als de rentevastperiode van jouw hypotheek afgelopen is. Op dat moment moet je de rente opnieuw vastzetten, tegen het tarief van dat moment. Dat kan een flinke stijging van jouw maandlasten tot gevolg hebben.

Spaargeld gebruiken voor aflossen hypotheek

Wie een hypotheek heeft én een goed gevulde spaarrekening kan nog op een andere manier naar de rente kijken. Je hebt dan immers een lening waarover je rente betaalt en een spaarrekening waarover je rente krijgt. De rente die je betaalt is doorgaans ruim hoger dan wat je krijgt. Afhankelijk van de situatie kan het interessant zijn om je spaargeld in te zetten voor het aflossen van de hypotheek.

De spaarrente is op dit moment – net als de hypotheekrente – bizar laag. Veel lager nog: de banken geven nagenoeg geen rente voor je spaargeld. Gebruik je dat geld om je hypotheek mee af te lossen, dan hoef je over dat bedrag dus geen hypotheekrente meer te betalen. Dat zorgt voor lagere maandlasten – altijd fijn.

Of dat voor jou een goed idee is? Het is belangrijk om dat wel goed uit te zoeken, liefst met een hypotheekadviseur. Nu aflossen heeft namelijk ook gevolgen voor jouw hypotheekrenteaftrek op de langere termijn. Doe dat dus niet zonder die gevolgen goed te kennen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button