Ondernemen

4 tips voor risicobeheer als ondernemer

Ondernemen is spannend. Durven kansen aan te grijpen, maar ondertussen financieel weloverwogen keuzes maken. Het is je eigen geld, dat wil je dus slim investeren. Vandaag een paar handige tips voor je risicobeheer als ondernemer.

Wel of niet verzekeren?

Een vuistregel die je vaak hoort is: als je de schade kunt betalen, is het zonde om je ervoor te laten verzekeren. Als ondernemer ligt dat net even anders. Ten eerste is het goed om je af te vragen of je als ondernemer ook privé aansprakelijk bent. Daarnaast lopen schades aardig in de papieren als er ook schade bij derden is, zoals bij klanten. Dan heb je verder nog de schade van dingen die je qua omvang totaal niet overziet, zoals stormschade of cyberaanvallen. Een goede risicoanalyse is dus wel op z’n plaats. De cyberverzekering is daardoor momenteel razend populair. Want hoeveel inzicht heb je eigenlijk in cyberaanvallen, hacken en andere cybercriminaliteit?

Risicoanalyse aan de basis

Elke branche, werklocatie en bedrijfsomvang kent zijn eigen risico’s. Toch is het belangrijk om regelmatig te controleren of je goed verzekerd bent. De ene verzekering is relevanter dan de andere en om daar onderbouwd een keuze in te maken doe je dus een risicoanalyse. Het is lastig om kritisch te zijn naar jezelf. Je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden, maar profiteer van de opgedane kennis en ervaring in jouw sector. Laat je daarom onafhankelijk adviseren om te bepalen welke verzekeringen bij jou passen.

Potje voor onvoorziene kosten

Het advies voor consumenten luidt al jaren dat het verstandig is om een spaarpotje achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten. Dit geldt ook voor ondernemers. Je kan hier een reservering voor maken op de balans waarmee je bijvoorbeeld de cumulatieve waarde van het eigen risico van al je verzekeringen hebt staan. Indien nodig kun je hier altijd aanspraak op maken, zodat je bij eventuele schade of claims direct profiteert van de lopende verzekering. Als je aanspraak maakt op een schadedekking kom je in ieder geval niet in de problemen met de liquide middelen voor het eigen risico.

Ook het risico op onderverzekering dek je af met zo’n spaarpot. Als niet alle schade gedekt wordt vul je de rest uit je eigen middelen aan.

Betaal niet voor wat je niet gebruikt

Een ander alledaags probleem is dat je als ondernemer snel betaalt voor iets wat je niet gebruikt. Dat is 100% zonde van je geld, zowel bij diensten als fysieke producten. Wees daarom kritisch over je uitgaven en probeer geen problemen op te lossen die er nog niet zijn. Natuurlijk moet je vooruit kijken en begroot je specifieke uitgaven, maar als je met een kritische houding 20% van de uitgaven voorkomt houd je een serieus bedrag in je zak. Dat is volledige winst!

Gerelateerde artikelen

Back to top button