De smartphone ontwikkelingen op een rijtje
De smartphone markt is altijd volop in beweging. Innovatieve nieuwkomers als Xiaomi en Oppo, die binnenkort de show gaat stelen met de Find X5 Lite, zorgen voor voortdurende druk op de gevestigde orde en daar plukken wij de vruchten van, met nieuwe technieken in handige tools die onze smartphone nog beter maken. De ratrace gaat de afgelopen jaren zelfs zo hard, dat we dit jaar een noodgedwongen stagnatie zien in sommige ontwikkelingen. Hieronder lees je welke ontwikkelingen je dit jaar allemaal kunt verwachten.
Eindelijk Self Service-reparaties
Het lijkt erop dat door druk van consumenten eindelijk wat duurzamere beslissingen worden genomen. Er zijn natuurlijk al een paar semi-modulaire telefoons in omloop, maar bij ons ging de vlag echt uit toen nota bene Apple self service-reparaties aankondigde. Bij deze service krijg je als gebruiker beschikking over originele Apple-onderdelen om zelf thuis je reparatie mee uit te voeren. Het concept staat nog in de kinderschoenen, maar Hopelijk volgen andere merken dit jaar, zodat onze telefoons wat langer meegaan en we ze niet 3 weken kwijt zijn voor een overpriced reparatie.
Verstopte frontcamera’s
Het is ons opgevallen dat veel nieuwe modellen zijn voorzien van een verstopte selfiecam. Veel fabrikanten proberen de schermgrootte te optimaliseren door de camera slim in de behuizing weg te werken. We hebben er nog geen blik op mogen werpen, maar het schijnt dat vooral de nieuwere merken in de markt werken aan een lens die volledig is weggewerkt onder je display, vergelijkbaar met de Samsung Z Fold 3. Echter liet de kwaliteit van deze telefoon te wensen over, dus er zitten nog wat hobbels in de weg.
Gratis dataroaming wordt de standaard
Nog niet zo lang geleden waarschuwden we nog dat je bij de meeste abonnementen maar zo snel mogelijk je dataroaming kon uitzetten in het buitenland. Maar ook hier komt het telefoonlandschap ons tegemoet. Het kan verkeren. Anno 2022 lijken de multinationale telefoonproviders door te hebben dat hun klanten ook behoorlijk multinationaal aan het worden zijn. We gaan met zijn allen steeds vaker naar het buitenland en hoeven daarbij (vooral binnen de EU) steeds minder rekening te gaan houden met oplopende telefoonkosten.
Accucapaciteit komt aan zijn limiet
De nieuwste smartphones hadden voorheen aldoor meer batterijcapaciteit, variërend van zo’n 5 tot 10 procent per nieuw model. Echter komt deze toename dit jaar echt bijna tot stilstand. Dat heeft alles te maken met de mogelijkheden van de lithium ion batterij waar nog amper een efficiëntieslag in te maken is. Totdat er een nieuw hoogwaardig materiaal is gevonden dat nog meer stroom vast kan houden, kan de komende jaren batterijduur alleen worden verhoogd door de accu te vergroten. De smartphones zullen dus nog efficiënter ingedeeld moeten worden om hun handzaamheid te behouden.
Snellader wordt commodity
Tot slot nog een ode aan de snellader. De meeste nieuwe smartphones laad je tegenwoordig in een oogwenk op. Ook hier zijn het de nieuwkomers die het voortouw hebben genomen, waar hun snelste modellen, afhankelijk van de grootte, van 0 naar 100 procent opladen in 20 tot 30 minuten. Je powerbank kan stof gaan vangen, want eenmaal gewend aan snelladen, zul je deze amper nog nodig hebben. Wij zijn benieuwd of de gevestigde merken deze laadtijden dit jaar weten te overtreffen.