Overig

Hoe geef je feedback aan een introvert?

Het kan erg lastig zijn om goede feedback te geven. Ieder persoon reageert namelijk compleet anders op feedback. Waar de ene persoon direct opspringt om na te denken over de mogelijke oplossingen, schiet een ander direct in de verdediging. Het is volgens feedbackgeven.nl altijd goed om na te denken over de persoon aan wie je feedback geeft. Het is namelijk heel anders om feedback te geven aan een extravert dan aan een introvert persoon. Wij geven je graag tips over hoe je feedback kunt geven aan een introvert. Wil je nog meer informatie krijgen over feedback geven? Lees meer tips van communicatie-expert Björn Deusings op feedbackgeven.nl.

Wat is een introvert persoon?

Voordat je op een goede manier feedback kunt geven, is het van belang dat je weet hoe de persoon in elkaar zit. Het verschil tussen een introvert en een extravert persoon is de behoefte aan alleen zijn. Een introvert persoon vindt het fijn om veel alleen te zijn, een extravert persoon krijgt juist energie van het onder mensen zijn. Een introvert persoon zorgt er daarnaast altijd voor dat ze kort en bondig communiceren. Daarnaast denken ze ook vaak na over wat ze precies zeggen. Een introvert persoon is daarom ook altijd beter in een 1-op-1 gesprek dan in een groepsgesprek. Als je feedback wilt geven aan een introvert persoon, is het dus belangrijk om met deze punten rekening te houden.

Hoe kun je de feedback het beste geven?

Als je feedback gaat geven aan een introvert persoon, zijn er een aantal punten erg belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je er een duidelijk moment voor inplant. Dit zorgt ervoor dat de persoon zich kan voorbereiden op het gesprek en er beter over kan praten. Daarnaast is het belangrijk dat je de persoon 1-op-1 spreekt. Als je vervolgens de feedback bespreekt, is het belangrijk om het kort en bondig te houden. Zeg concreet wat je vindt en waar het op staat. Vervolgens kun je op een rustige manier vragen wat de persoon er van vindt en goed luisteren. Dit zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zich niet aangevallen voelt en je er op een goede manier over kunt praten. Vervolgens kom je ook te weten hoe de persoon er over denkt en wat zijn beweegredenen zijn geweest.

Wat als je niet weet hoe de persoon is?

Moet je iemand feedback geven die je niet goed kent? Zorg er dan altijd voor dat je een rustig gesprek hebt. Het kan ook slim zijn om zijn collega’s te vragen hoe je de feedback het beste aan kunt pakken. Deze kennen de persoon in kwestie namelijk wel goed!

Gerelateerde artikelen

Back to top button