Waar moet je op letten bij het kopen van brandhout?
Een open haard in je woning schept extra sfeer, zeker in de koude wintermaanden. Niets is gezelliger dan met je gezin samen in de zetel naar een film te kijken en de warmte van de open haard te voelen. Wie open haard zegt, zegt ook brandhout. Om optimaal van je haard te kunnen genieten, heb je de juiste kwaliteit van brandhout nodig. Waar je op moet letten bij brandhout kopen, wordt in dit artikel uitgelegd.
Welk soort brandhout bestaat er?
Je hebt verschillende soorten brandhout. In eerste instantie wordt er een onderscheid gemaakt tussen hardhout en zachthout. Hardhout is hout dat van loofbomen afkomstig is. Denk maar aan een beuk, eik of es. Loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen waardoor het vaak sterker is. Zachthout komt logischerwijs van naaldbomen die sneller groeien en dus een zachtere structuur hebben.
De meeste mensen kiezen bij brandhout kopen voor hardhout aangezien ze een langere brandduur hebben dan zachthout. Je hoeft dus minder snel extra houtblokken op het vuur te gooien. Daarnaast is het vaker ook veiliger om voor hardhout te kiezen omdat zachthout meer de neiging heeft om te knetteren wanneer het brandt en kleine houtdeeltjes kan afstoten. Zeker wanneer je jonge kinderen hebt, kan dit gevaarlijk zijn.
Enkele tips voor het kopen van brandhout
Het klinkt misschien logisch, maar je koopt best brandhout dat zo droog mogelijk is. Nat hout brandt niet goed waardoor je sneller je warmte kwijt zal zijn. Bovendien geeft nat hout ook minder warmte af doordat er veel vocht vrijkomt bij het branden. Wanneer je de mogelijkheid hebt om thuis zelf je hout te drogen, hou je best rekening met een droogtijd van een tweetal jaar. Al kan dit sterk verschillen van soort tot soort.
Een andere tip is om hout met hars te vermijden. Het hars kan er namelijk voor zorgen dat je schoorsteen sneller vuil wordt doordat er meer roet vrijkomt. Een schoorsteen kuisen of laten kuisen is geen evidente klus. Hoe minder je dit dus moet doen, hoe beter.
Belangrijk om te weten is dat je geen behandeld hout mag gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld dus geen onderdelen van meubels die je niet meer nodig hebt. Behandeld hout kan namelijk stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en voor het milieu wanneer ze vrijkomen tijdens het branden. Deze stoffen kunnen er bovendien ook voor zorgen dat de temperatuur in je kachel hoger oploopt, waardoor je meer risico loopt op een schoorsteenbrand.
Met deze tips in je achterhoofd koop je vast en zeker het juiste brandhout!