Energielabel bedrijfspand verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering
Wanneer je een bedrijfspand hebt is het belangrijk om met het energielabel rekening te houden. Het is namelijk steeds vaker verplicht om een energielabel te hebben met een bedrijfspand. Dit is in de meeste gevallen zo. Er zijn verschillende regels die aan dit energielabel vastzitten. Allereerst is het bij kantoren verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. Ook moet je voor de verkoop, verhuur en oplevering van het pand een energielabel hebben. Daarnaast is het belangrijk dat bij binnenkomst van het gebouw het energielabel zichtbaar is voor bezoekers.
Aanrader: heb jij een kantoor en moet je nog een energielabel aanvragen? Een energielabel voor kantoren is verplicht, waardoor je deze het beste snel kunt aanvragen als deze momenteel ontbreekt.
De verschillende verplichtingen
In verschillende gevallen is het verplicht om een energielabel te hebben. Dit is het geval wanneer je een bedrijfspand verkoopt, verhuurt of oplevert. Belangrijk om hier rekening mee te houden, anders kun je een boete krijgen. De Inspectie Leefomgeving & Transport houdt namelijk wel eens controles. Zonde als je door het hebben van geen of het foute energielabel hierdoor een boete krijgt. Dus heb jij bijvoorbeeld een kantoor, onderwijspand, horecazaak of andere winkel? Let hier dan goed op.
Minimale hoogte van het energielabel
Wanneer je een energielabel wilt aanvragen, is het ook belangrijk om de hoogte van dit label te weten. Daarnaast zitten hier soms ook verplichtingen aan. Zo is het per 1 januari 2023 verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. Dit geldt voor panden die groter dan 100 m2 zijn. Er is echter wel een uitzondering: als je het gebouw maar voor minder dan de helft als kantoor gebruikt, geldt dit voor jou niet. Ook in het geval van een monumentaal pand of bij een verwachte sloop hoeft dit niet.
De zichtbaarheid van het label in het pand
Als je een energielabel hebt aangevraagd en gekregen, is het daarna belangrijk dat je het op een goede plek zichtbaar maakt. De inspectie controleert namelijk ook wel eens op dit aspect. Als het label niet zichtbaar is, kun je ook een boete krijgen. Zo moet bij een pand waar het verplicht is om een energielabel te hebben, dit label bij de ingang worden opgehangen. Dit kan bijvoorbeeld bij de receptie of bij de ingang zelf zijn.
Het aanvraagproces van een label
Heb jij nog geen energielabel, maar is dit wel verplicht? Wacht dan niet langer met het aanvragen. Zo kom je niet voor onverwacht hoge boetes te staan. Je kunt een energielabel bij diverse energieprestatie adviesbureaus, zoals Bedrijfsenergielabels, aanvragen. Na het indienen van een aanvraag wordt er een opname op locatie ingepland. Tijdens deze opname wordt het pand geïnspecteerd op het gebied van energieprestatie. Op basis van de bevindingen wordt er een geldig energielabel uitgegeven en ontvang je een uitgebreid rapport met energiebesparende maatregelen die kunt nemen.