Ondernemen

Assertiviteit voor ondernemers

Neem jij teveel hooi op je vork omdat je geen nee durft te zeggen tegen klanten? Of boek je maar geen vooruitgang met je onderneming omdat je niet voor jezelf als zzp’er op durft te komen? Als jij geen dingen durft te doen die in jouw eigen belang zijn, dan ontbreekt het je waarschijnlijk aan een goede portie assertiviteit. Wij vertellen je meer over het voordeel van assertiviteit voor jou als ondernemer en hoe je kunt leren om assertief te zijn in het contact met klanten.

Wat is assertiviteit? (En wat is het niet)

Assertief zijn betekent dat je voor jezelf opkomt. Je kunt goed aangeven wat je graag wilt in het contact met een ander, maar bent ook in staat om te zeggen wat je niet wilt. Je communiceert open en direct, maar verliest daarbij niet de belangen of de gevoelens van de ander uit het oog. Assertiviteit is dan ook iets anders dan altijd je eigen zin doordrammen. Wil jij leren hoe je assertief kunt zijn zonder een ander daarmee te kwetsen? Dan kan een assertiviteitscursus je goed op weg helpen om beter voor jezelf op te komen.

Je grenzen stellen als ondernemer

Als ondernemer is het erg belangrijk om assertief te zijn. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Sommige klanten kunnen schaamteloos over je grenzen gaan als je er zelf geen stokje voor steekt. Zo kan je ’s nachts door moeten werken omdat je een onrealistische deadline hebt geaccepteerd of doe je een opdracht die je eigenlijk niet ligt omdat je geen nee kunt zeggen. Je maakt je werk makkelijker én leuker als jij je assertief opstelt. Je zult merken dat klanten deze directe en open houding weten te waarderen, ook al krijgen ze niet het antwoord waar ze op hopen. Vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Een assertiviteitstraining leert je nee te zeggen wanneer je dat nu eigenlijk niet durft.

Krijg meer voor elkaar met assertiviteit

Assertiviteit is een positieve eigenschap. Je weet namelijk precies wat je wilt en bent als assertief persoon niet bang om de juiste stappen te zetten. Je krijgt nu eenmaal meer voor elkaar als je over durft te gaan tot actie en jouw belangen als ondernemer nastreeft. Je zult al snel zien dat je meer voor elkaar krijgt bij anderen als je daar zelf de leiding in neemt. Je haalt opdrachten binnen die interessanter zijn én beter betalen. En dat allemaal tegen je eigen voorwaarden. Zo leidt assertiviteit je rechtstreeks naar succesvol ondernemerschap!

Gerelateerde artikelen

Back to top button