Overig

Brandveiligheid op het werk: dit moet je weten

Je moet er niet aan denken dat er brand op het werk uitbreekt. De kans is echter groter op een goede afloop als iedereen precies weet wat er bij een brand gebeuren moet. Daarnaast moeten de risico’s op een brand natuurlijk zo klein mogelijk gemaakt worden, want voorkomen is altijd beter. Wij vertellen je alles wat je moet weten over brandveiligheid op de werkvloer.

Zorg dat iedereen weet wat te doen

Het laatste wat je bij een brand wilt is dat iedereen in paniek rond rent. Zorg daarom altijd voor een ontruimingsplan. Natuurlijk is het goed om dit plan op papier te zetten, maar daar moet het niet bij blijven. Doe met alle personeelsleden een brandoefening. Zo raakt niet alleen iedereen bekend met de vluchtroutes en de locatie van de brandblussers, maar kan je ook het makkelijkst kleine fouten in het plan opsporen en oplossen. Alleen dan weet je zeker dat bij een echte brand iedereen zijn verantwoordelijkheden kent en al het materiaal om de brand te bestrijden en slachtoffers te helpen weet te vinden.

Vluchtwegen en verlichting

Richt het bedrijfspand zo in dat bij calamiteiten het personeel zo snel mogelijk de werkplek kan verlaten. Dit doe je met behulp van korte vluchtwegen die duidelijk staan aangegeven in het pand. Zorg ook voor voldoende nooduitgangen die altijd van binnenuit geopend kunnen worden zonder dat je gebruik hoeft te maken van een sleutel. Een nooduitgang die op slot zit is echt uit den boze. Noodverlichting die werkt als de stroom uitvalt zorgt ervoor dat het personeel op een veilige manier de werkplek kan verlaten. Een gebrek aan licht kan er voor zorgen dat er paniek ontstaat en dat mensen door desoriëntatie de weg naar buiten niet kunnen vinden.

Preventieve maatregelen op het werk

Als bedrijf moet je een aantal preventieve maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat er tijdens een brand goed gehandeld wordt. Zo moet je zorgen voor een ontruimingsplan, brandblussers en noodverlichting. Er moeten ook een aantal mensen aanwezig zijn die een opleiding tot Bedrijfshulpverlener hebben gevolgd. Zij kunnen bij calamiteiten de regie nemen, branden effectief blussen en/of gewonden verzorgen. Wil jij weten of jij de risico’s op een brand voldoende hebt beperkt en optimaal bent voorbereid op brand en andere calamiteiten? Dan is het slim om een risico inventarisatie uit te laten voeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in brandveiligheid op de werkvloer.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button