Overig

Zijn de kosten van een airco fiscaal aftrekbaar?

Iedereen die een airco in huis heeft en gebruikt weet het: zo’n apparaat kan behoorlijk wat energie verbruiken. Hierdoor kan het zijn dat je niet gelukkig wordt van de cijfers op je energierekening. Zeker als je een eigen bedrijf hebt of veel thuis werkt en je toch niet in de hitte wil zitten in de zomer. Van ondernemers zien we dan ook vaak de vraag voorbij komen: zijn de kosten van een airco fiscaal aftrekbaar? Wij zoeken het uit voor je!

Is een thuiswerkplek fiscaal aftrekbaar?

Helaas hebben ondernemers meestal geen recht op aftrek voor hun werkruimte. Een werkkamer is alleen fiscaal aftrekbaar als hij zelfstandig is. Dat wil zeggen dat de kamer een eigen ingang heeft en eigen sanitair. Wanneer je een kamer in je huis als werkkamer gebruikt, is dit dus niet fiscaal aftrekbaar. Een tweede eis is dat het grootste deel van je inkomen vanaf die werkkamer verdiend moet worden. De meeste ondernemers gebruiken een ruimte in huis om te werken en als personeel thuiswerkt is dat zeker het geval. Dat betekent dus dat een werkruimte over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar is.

En hoe zit dat met de kosten van airco of verwarming?

Als je veel vanuit huis werkt, zul je ook meer gebruik maken van airco in de zomer en verwarming in de winter. Nu is het in Nederland niet heel doorsnee dat iedereen een airco in huis heeft, maar als je hem wel hebt is het natuurlijk verleidelijk om hem veel te gebruiken in de zomer. Helaas betekent het feit dat een werkkamer niet fiscaal aftrekbaar is ook automatisch dat de inrichting van de kamer niet aftrekbaar is. Dus ook het gebruik van airco of verwarming niet. Werk je in loondienst en zit je vaak thuis te werken, dan is er wel een kans dat jouw werkgever kosten voor airco of verwarming vergoed. Je kunt hier natuurlijk altijd over in gesprek gaan. Maar als ondernemer kun je niet afschrijven op een mobiele airco of een ingebouwde airco.

Waar let je op als je een airco gaat kopen?

Ben jij ondernemer, maar wil je toch graag een airco kopen of gebruiken voor je werkruimte? Dan is het verstandig om bij het aanschaffen van een airco goed te letten op de zuinigheid van het apparaat. Je kunt beter wat meer betalen voor de aanschaf dan iedere maand een torenhoge energierekening binnen te krijgen. Zuinige airco’s zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar op lange termijn verdien je dit wel terug. Let er daarnaast op dat je jouw airco efficiënt gebruikt en alleen ruimtes koelt die je ook echt gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button